Strona główna Tabela kalorii Oblicz swój BMI Kontakt

Produkty o niskiej wartości odżywczej są to produkty, które są bogatym źródłem kalorii, ale niestety są ubogie w podstawowe składniki odżywce lub też zawierają szkodliwe dla organizmu związki.

Do takich produktów zaliczamy:

  • Alkohol: 1 gram alkoholu etylowego to 7 kcal, podczas gdy 1 gram białka to 4 kcal! Spożywanie alkoholu w niewielkich ilościach nie powoduje negatywnych zmian w organizmie. Przypuszcza się nawet, że niewielkie jego ilości mogą zmniejszać ryzyko zawału i chorób serca, a także ograniczyć powstawanie kamieni żółciowych. Nadmiar alkoholu może prowadzić jednak do otyłości oraz przyczynić się do uszkodzenia wątroby i serca a nawet zwiększyć zagrożenie chorobami nowotworowymi.
  • Kofeina: Jest substancją psychoaktywną, działającą pobudzająco na nasz organizm. Znajduje się przede wszystkim w kawie, herbacie, coli czy kakao. Zbyt wysokie stężenie kofeiny w organizmie może wywoływać u niektórych zaburzenia rytmu serca czy też pobudzenie ośrodka odczuwania niepokoju w mózgu, które klasyfikowane jest przez psychiatrów jako zaburzenie psychiczne. Zatrucie kofeiną może spowodować nadmierną nerwowość, bezsenność, pobudzenie psychoruchowe, podniecenie czy zaburzenia myślenia i mowy. Kofeina powoduje ponadto zwiększenie wydalania wapnia z organizmu, czego konsekwencją mogą być jego znaczne niedobory. Ważne jest zatem spożywanie kofeiny w rozsądnych granicach.
  • Cukier: Zawiera glukozę, która w organizmie jest zamieniana na energię. Cukier pochodzący ze słodkich przekąsek, szybko podnosi poziom glukozy we krwi, co stymuluje organizm do zwiększonego wyrzutu insuliny, która jest odpowiedzialna za wniknięcie glukozy do komórek organizmu. Częste spożywanie cukrów u niektórych osób może być pierwszym krokiem do cukrzycy. Cukier w organizmie gromadzony jest w tkance tłuszczowej, co sprzyja otyłości osób nie ograniczających jego spożywania. Dostarczenie go do organizmu powoduje zwiększenie wydzielania serotoniny w mózgu, a co za tym idzie, poprawia nasze samopoczucie i uspokaja. Dobrym sposobem na osiągnięcie podobnego efektu, jest zastąpienie cukrów prostych złożonymi np. skrobią, co pozwoli nam jednocześnie na zachowanie sylwetki.
  • Sól: Ze względu na swoje walory smakowe często jest nadużywana, co prowadzić może do niebezpiecznego dla zdrowia podwyższenia ciśnienia krwi, zatrzymanie płynów w organizmie, co powoduje obrzęki. Warto zatem od najmłodszych lat nie uczyć się dosalania potraw, a sól zastąpić przyprawami ziołowymi.
  • Tłuszcz: Dzięki niemu pożywienie zyskuje na walorach smakowych, ułatwia on także połykanie i sprawia, że dłużej nie odczuwamy głodu. Nie należy jednak uogólniać tłuszczy. Najbardziej wartościowy jest tłuszcz roślinny i rybi. Najczęściej jednak przez nas spożywany tłuszcz zwierzęcy posiada cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmierne spożywanie prowadzić może do otyłości, chorób układu krążenia, chorób wątroby czy nowotworowych. Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze jest zazwyczaj niższe, niż przeciętne jego spożywanie, dlatego warto by go ograniczać, a w zamian za to urozmaicić dietę w owoce i warzywa, których nadal spożywamy zbyt mało.

Copyright © by www.dieta.zyj.pl - czesc materialu za zgoda M. Osiak

Linki